Passion är motivation

24 April

Vilken härlig årstid vi har. Så här ser det ut när jag susar ner till Göteborg, nästan varje morgon numera. Vi får njuta så länge det varar.

Jag har funderat en hel del och kommit fram till att jag är skyldig många människor en ursäkt. Jag har under många år gått runt och inte riktigt förstått varför inte alla tränar. Det är väl bara att göra det, att inte tänka så mycket utan att bara bestämma sig. Och även om jag fortfarande tycker att det till viss mån är så, så har jag kommit till insikt om att det finns andra saker som spelar in. Min slutsats är följande:

Passion ger motivation!

Min passion är löpning. Jag har haft turen att hitta något som jag verkligen tycker om, något som är enkelt för mig och som passar mig och min livsstil. Jag älskar att springa omkring i skog och mark, på raka asfaltsvägar och i backiga kvarter. Jag får tid att tänka, lyssna på musik och göra mig av med all överskottsenergi som jag bär omkring på. Ingen annan träning ger mig det jag får ut av löpningen. Och då blir det plötsligt lätt. Med åren har jag också lärt min kropp och hjärna vilka positiva effekter löpningen ger och därmed blir det inte så svårt att ge sig ut. Jag tänker inte så mycket - jag bara gör. 

Men vad händer då när passionen försvinner? När man inte längre kan göra det man brinner för? Ja, då måste man ju hitta något nytt och lära hjärnan och kroppen att det går lika bra. Men det är inte alltid så lätt. Den senaste tiden, allt sedan beskedet om FAI, har jag fått smaka på det där motståndet som jag tror att alla de som inte tränar har. De vet att de borde, men de har inte hittat sin passion och därför har de ingen motivation. Det är inte lika lätt att packa väskan och hoppa i en iskall bassäng klockan 20.00 på kvällen, som att springa en runda i frisk luft en försommarkväll när fåglarna kvittrar. Det tar emot!

Men som ni ser har jag hittat till bassängen. Och det gick riktigt bra. Det blev Vattenpalatset i Vänersborg och hör och häpna, där är det 30 grader varmt i bassängen - helt underbart! Nu var det ju ett par år sedan jag gick min crawl-kurs så jag var lite osäker på hur det här skulle gå. Men jag började med att köra några längder med platta och tränade bensprattel. Det kändes i höften och jag försökte få tag på en dolme men personalen kunde inte hitta den. Så då körde jag fullt ut. Jag sprattlade på med benen och vevade armarna för kung och fosterland. Herregud, vad trött jag blev.

I början kunde jag bara köra en längd utan att stanna och hämta andan, men efter en stund körde jag 50 meter i sträck. Ja, och så höll jag på i ungefär 45 minuter, kanske en timma. Vet inte hur långt jag simmade, jag struntar i det just nu. Nu handlar det om att röra på sig och att få till tekniken. Och jag är oerhört stolt över mig själv att jag gjorde det. Så det så!

Så mitt tips till alla er där ute som kämpar med motivationen - hitta er grej! Det kanske är basket, innebandy, paddling eller crossfit. Vad vet jag? Men med passionen kommer motivationen av sig själv. Och som sagt, jag ber om ursäkt för alla jag fnyst åt genom åren och sagt att "det är bara att bestämma sig". Med facit i hand kanske det inte är riktigt så enkelt!

Jenny Johansson 4 st

Kommentarer

Fardin - 2015-04-24 18:00

Du behöver inte be om ursäkt,ja tycker också att det många som skulle må dra av att röra på sig.Om inte annat skulle staten tjäna en hel del pengar på lägre sjukvårdskostnader .Så kommer jag till din egen träning.det kommer att bli bra med den bara du fixar till problemet ,synd va att du inte gick till någon som begriper sig på tdrottsskador från början. Jag var 64 år när jag la av att springa,så du har många år kvar som springare. Håller med dig med det där om simningen ,,roligare kan man ha..

Anne-Lie - 2015-04-26 12:27

Så bra att du fixade simningen! Å det där med motivation det köper jag helt och hållet. Tänker att ibland är det till att bestämma sig så kommer resten på köpet men se det tycks vara viktigt att ha en dos envishet med. Önskar jag kan komma dit som du beskriver när du beskriver löpning, för jag håller med dig om att det är en lätt form av träning - bara till att ta på skorna och ....

Jenny - 2015-04-27 19:30

Ja du, farmin, tack för stödet, tänk vad eniga vi kan vara ibland. Däremot tror jag alla som hjälpt mig innan röntgen gjort så gott de kunde och de hade ju inte fel - de hade bara inte tillgång till röntgenplåtarna.

Jenny - 2015-04-27 19:31

Ja, visst är det härligt med löpningen och jag tror att du kommer att gilla det mer och mer Anne-Lie. Ge inte upp utan spring för glatta livet!

Lämna en kommentar